Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία
Η αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία εγκεφάλου είναι ένα συνοθύλευμα διατεταμένων δυσπλαστικών αρτηριών και φλεβών όπου το αίμα μεταφέρεται χωρίς την παρεμβολή τριχοειδών αγγείων και χωρίς να περνά από το νευρικό παρέγχυμα από τις αρτηρίες κατευθείαν στις φλέβες. Είναι συνήθως συγγενής πάθηση και κάποιες είναι κληρονομικής αιτιολογίας (σύνδρομο Osler-Weber-Rendu).
Συμπτώματα αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας
Συνήθως εκδηλώνονται με αιμορραγίες (αθροιστικός κίνδυνος 2,3% το χρόνο), επιληπτικές κρίσεις, πιεστικά φαινόμενα, ή ισχαιμικά επεισόδια, διαταραχές όρασης, ημικρανίες, αυξημένη ενδοκράνια πίεση, και στα παιδιά με υδροκέφαλο, συμφορητικής καρδιακή ανεπάρκεια, έντονες φλέβες του δέρματος του μετώπου.
Τα συμπτώματα μπορούν να ξεκινήσουν σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά είναι πιο συχνά πριν από τα 50 έτη. Στις γυναίκες μπορεί η εγκυμοσύνη να δώσει τα πρώτα συμπτώματα ή να τα επιδεινώσει. Στη μέση ηλικία, τείνουν να παραμένουν σταθερά και να προκαλούν όλο και πιο σπάνια συμπτώματα.
Με την πάροδο του χρόνου καταστρέφεται σταδιακά ο γύρω εγκεφαλικός ιστός.
Διάγνωση αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας
Μια αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία εγκεφάλου μπορεί να ανακαλυφθεί σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου πριν δώσει συμπτώματα ή εξαιτίας των συμπτωμάτων που δίνει. Μπορεί όμως και να μη δώσει συμπτώματα και να προκύψει αιφνιδίως ρήξη των αγγείων και αιμορραγία στον εγκέφαλο.
Αν υπάρξει αιμορραγία εγκεφάλου, τα συμπτώματα είναι ο ξαφνικός εξαιρετικά ισχυρός πονοκέφαλος, το μούδιασμα ή η παράλυση, η απώλεια όρασης, η πλήρης σύγχυση και η αδυναμία ορθοστάτησης.
Μια αιμορραγούσα αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία εγκεφάλου είναι απειλητική για τη ζωή και απαιτείται άμεσα η αντιμετώπισή της σε Νευροχειρουργική Κλινική.
Θεραπευτική αντιμετώπιση της αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας
Μια γυναίκα με διαγνωσμένη αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία, δεν πρέπει να μπει σε διαδικασία κύησης πριν αντιμετωπίσει το πρόβλημα διότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση και τη σύσταση της δυσπλασίας, την ύπαρξη συνοδών ανευρυσμάτων, την ηλικία του ασθενούς, το ιστορικό προηγούμενης αιμορραγίας καθώς και τη γενική κατάσταση του ασθενούς.
Η χειρουργική αντιμετώπιση των αρτηριοφλεβωδών δυσπλασιών του εγκεφάλου αποκόπτει την αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία από την αιματική κυκλοφορία και την απομακρύνει προσεκτικά από τον περιβάλλοντα εγκεφαλικό ιστό. Χρησιμοποιούνται κλίπ για να αποφύγει την διεγχειρητική αιμορραγία. Συνήθως η δυσπλασία μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς μεγάλους κινδύνους.
Υπάρχουν όμως και δυσπλασίες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλες μορφές θεραπείας όπως είναι ο εμβολισμός υπό τον ψηφιακό αγγειογράφο. Ο εμβολισμός όμως, όταν είναι μόνο μερικός και όχι πλήρης, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.
Η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική με τη χρήση στοχευμένης ακτινοβολίας γίνεται χωρίς νοσηλεία, βελτιώνει τις επιληπτικές κρίσεις, δεν έχει όμως τόσο καλά αποτελέσματα όπως το χειρουργείο, χρησιμοποιείται για μικρές δυσπλασίες <3εκ., ενέχει τον κίνδυνο ακτινικής νέκρωσης και τα αποτελέσματά της φαίνονται σε 1-3 χρόνια.
"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"
Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός