Τηλέφωνο

210 7472720

Βασ. Σοφίας 110

Αθήνα

Ιατρικό Κέντρο

Μαρούσι

Δισκοκήλη αυχενική

Αυχενική δισκοκήλη / Πρόσθια & οπίσθια αυχενική δισκεκτομή

Η δισκοκήλη ονομάζεται αλλιώς, κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, ή – στην καθομιλουμένη – δισκοπάθεια. Είναι η κατάσταση που προκαλείται όταν το σκληρό περίβλημα του δίσκου υφίσταται ρήξη και ένα μέρος του μαλακού πυρήνα που βρίσκεται στο κέντρο ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου προβάλλει έξω από την ανατομική του θέση και πιέζει τις νευρικές δομές. Το αποτέλεσμα είναι ο ερεθισμός των νεύρων.

Το κυρίαρχο σύμπτωμα της δισκοκήλης είναι ο πόνος, που εμφανίζεται αναλόγως με το σημείο της σπονδυλικής στήλης που έχει εμπλακεί. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της αυχενικής δισκοκήλης είναι: Πόνος στον αυχένα και στα άνω άκρα, αισθητικές διαταραχές (μούδιασμα-μυρμήγκισμα) στο τμήμα του σώματος, το οποίο νευρώνεται από τα νεύρα που έχουν προσληφθεί. Αδυναμία και εξασθένιση των μυών εκείνων που λαμβάνουν νεύρωση από τα προσβεβλημένα νεύρα και που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει έως και σε παράλυση.

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου προκαλείται συνήθως από τη φυσιολογική φθορά η οποία επιφέρει αλλοίωση του δίσκου, ενώ η αφυδάτωση καθιστά το δίσκο ανελαστικό και τον ινώδη δακτύλιο που τον περιβάλλει πιο επιρρεπή σε ρωγμές. Επίσης, από τραυματισμό, είτε από μία σοβαρή πτώση ή από συνεχή επιβάρυνση λόγω πχ. επαγγελματικής δραστηριότητας. Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα.

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου της αυχενικής μοίρας, προκαλεί πίεση σε κάποια εξερχόμενη αυχενική ρίζα και ο ασθενής εμφανίζει πόνο στον αυχένα με αντανάκλαση στο άνω άκρο που μπορεί να συνοδεύεται από απώλεια μυϊκής ισχύος και αισθητικότητας. Εάν τα παυσίπονα και η συντηρητική αγωγή δεν αποδίδουν,  τότε η λύση είναι το χειρουργείο και αναλόγως της θέσης της κήλης, εφαρμόζεται και η ανάλογη χειρουργική τεχνική:

Πρόσθια αυχενική δισκεκτομή

Η πρόσθια αυχενική δισκεκτομή με συνοδό αρθροπλαστική ή οστεοσύνθεση περιλαμβάνει αντικατάσταση του φθαρμένου δίσκου από τεχνητό δίσκο, ή κλωβό προκειμένου να επιφέρει την αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού και των εξερχόμενων νευρικών ριζών και να διατηρήσει την κινητικότητα στο προσβεβλημένο επίπεδο, ή να σταθεροποιήσει την περιοχή.

Η επέμβαση γίνεται με μια μικρή τομή 2,5 εκ. στο λαιμό. Η προσπέλαση γίνεται με την βοήθεια του μικροσκοπίου, αφαιρείται ο δίσκος και τα οστεόφυτα που πιέζουν τις νευρικές δομές. Ο δίσκος αντικαθίσταται ανάλογα με την περίπτωση είτε με τεχνητό δίσκο (αυχενική αρθροπλαστική), ή με ένα ειδικό κλωβό, ο οποίος είναι γεμάτος με οστικό μόσχευμα (αυτομόσχευμα ή αλλομόσχευμα). Ο τεχνητός δίσκος τοποθετείται μόνο σε περίπτωση που ο ασθενής έχει μέχρι το πολύ σε δύο γειτονικά επίπεδα βλάβη του δίσκου, χωρίς άλλες εκφυλιστικές αλλοιώσεις και χωρίς ιστορικό οστεοπόρωσης.

Η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται αμέσως μετά την επέμβαση και η διάρκεια νοσηλείας είναι συνήθως 1 ημέρα.

Οπίσθια αυχενική δισκεκτομή

Η οπίσθια αυχενική δισκεκτομή ή οπίσθια τρηματεκτομή κατά Frykholm εφαρμόζεται συχνότερα για δισκοκήλες που βρίσκονται στα πλάγια του νωτιαίου μυελού ή σε μονόπλευρες στενώσεις του μεσοσπονδύλιου τρήματος. Είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ο σπασμένος ή εκφυλισμένος δίσκος ο οποίος πιέζει κάποιο νεύρο στον αυχένα, μέσω μιας μικρής τομής στον αυχένα (πίσω μέρος) του ασθενούς Η οπίσθια δισκεκτομή είναι λιγότερο επεμβατική από την πρόσθια, διότι δεν αφαιρείται ολόκληρος ο δίσκος αλλά μόνο το σπασμένο τμήμα του, έχει όμως συγκεκριμένες ενδείξεις.

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία με τον ασθενή σε πρηνή θέση. Διενεργείται μια τομή 1,5 εκ. στην οπίσθια επιφάνεια του αυχένα. Τοποθετείται ένας διαστολέας και στη συνέχεια διανοίγεται το μεσοσπονδυλικό τρήμα και αφαιρείται το μικρό κομμάτι του οστού, ή στην περίπτωση δισκοκήλης, το τμήμα του δίσκου το οποίο πιέζει το νεύρο. Ακολούθως, κλείνει το τραύμα.

Ο Νευροχειρουργός Δρ. Ν. Καραγεώργος, εφαρμόζει την πλέον σύγχρονη τεχνική της ενδοσκοπικής χειρουργικής. Είναι μία διαδερμική ελάχιστα επεμβατική μέθοδος μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η αφαίρεση του τμήματος του δίσκου που πιέζει το εξερχόμενο από τον σπονδυλικό σωλήνα νεύρο (νευρική ρίζα).

Ενδοσκοπική δισκεκτομή

Η ενδοσκοπική δισκεκτομή διενεργείται με τοπική αναισθησία ή γενική και νευροπαρακολούθηση. Με τον ασθενή σε θέση πρηνή ή πλάγια και υπό την καθοδήγηση ειδικού ακτινοσκοπικού μηχανήματος ο χειρουργός εισάγει μέσα από μία τομή δέρματος μισού εκατοστού έναν ειδικό σωλήνα εργασίας 7 χιλιοστών μέχρι το σημείο όπου βρίσκεται η κήλη. Μέσω μίας μικροκάμερας υψηλής ευκρίνειας και ειδικών μικροεργαλείων που περνούν μέσα στο σωλήνα εργασίας,  γίνεται η αφαίρεση του προβαλλόμενου τμήματος του δίσκου, η αποκάλυψη του πάσχοντος νεύρου και ελέγχεται η πλήρης αποσυμπίεσή του. Ακολούθως, αφαιρείται ο σωλήνας εργασίας και τοποθετείται ένα ράμμα στην τομή. Η επέμβαση είναι αναίμακτη και ατραυματική.

Η επέμβαση διαρκεί συνήθως 30-60 λεπτά.  Η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται άμεσα μετά το χειρουργείο, αναχωρεί αυθημερόν ή την επόμενη ημέρα και την 3η μετεγχειρητική εβδομάδα επιστρέφει στις περισσότερες δραστηριότητές του.

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός