Η σύγχρονη μέθοδος της ενδοσκοπικής δισκεκτομής την οποία διενεργεί με μεγάλη εμπειρία ο Νευροχειρουργός Δρ. Ν. Καραγεώργος, είναι μία διαδερμική ελάχιστα επεμβατική μέθοδος μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η αφαίρεση του τμήματος του δίσκου που πιέζει το εξερχόμενο από τον σπονδυλικό σωλήνα νεύρο (νευρική ρίζα).
Οσφυϊκή δισκεκτομή
Εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες οσφυϊκές δισκοκήλες, αλλά δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς οι οποίοι στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υποβάλλονται σε κλασική μικροδισκετομή.
Η επέμβαση διαρκεί συνήθως 30-60 λεπτά. Η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται άμεσα μετά το χειρουργείο, αναχωρεί αυθημερόν ή την επόμενη ημέρα και την 3η μετεγχειρητική εβδομάδα επιστρέφει στις περισσότερες δραστηριότητές του.
Πρόσθια αυχενική δισκεκτομή
Η πρόσθια αυχενική δισκεκτομή με συνοδό αρθροπλαστική ή οστεοσύνθεση περιλαμβάνει αντικατάσταση του φθαρμένου δίσκου από τεχνητό δίσκο, ή κλωβό προκειμένου να επιφέρει την αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού και των εξερχόμενων νευρικών ριζών και να διατηρήσει την κινητικότητα στο προσβεβλημένο επίπεδο, ή να σταθεροποιήσει την περιοχή.
Η επέμβαση γίνεται με μια μικρή τομή 2,5 εκ. στο λαιμό. Η προσπέλαση γίνεται με την βοήθεια του μικροσκοπίου, αφαιρείται ο δίσκος και τα οστεόφυτα που πιέζουν τις νευρικές δομές. Ο δίσκος αντικαθίσταται ανάλογα με την περίπτωση είτε με τεχνητό δίσκο (αυχενική αρθροπλαστική), ή με ένα ειδικό κλωβό, ο οποίος είναι γεμάτος με οστικό μόσχευμα (αυτομόσχευμα ή αλλομόσχευμα). Ο τεχνητός δίσκος τοποθετείται μόνο σε περίπτωση που ο ασθενής έχει μέχρι το πολύ σε δύο γειτονικά επίπεδα βλάβη του δίσκου, χωρίς άλλες εκφυλιστικές αλλοιώσεις και χωρίς ιστορικό οστεοπόρωσης.
Η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται αμέσως μετά την επέμβαση και η διάρκεια νοσηλείας είναι συνήθως 1 ημέρα.
Οπίσθια αυχενική δισκεκτομή
Η οπίσθια αυχενική δισκεκτομή ή οπίσθια τρηματεκτομή κατά Frykholm εφαρμόζεται συχνότερα για δισκοκήλες που βρίσκονται στα πλάγια του νωτιαίου μυελού ή σε μονόπλευρες στενώσεις του μεσοσπονδύλιου τρήματος. Είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ο σπασμένος ή εκφυλισμένος δίσκος ο οποίος πιέζει κάποιο νεύρο στον αυχένα, μέσω μιας μικρής τομής στον αυχένα (πίσω μέρος) του ασθενούς Η οπίσθια δισκεκτομή είναι λιγότερο επεμβατική από την πρόσθια, διότι δεν αφαιρείται ολόκληρος ο δίσκος αλλά μόνο το σπασμένο τμήμα του, έχει όμως συγκεκριμένες ενδείξεις.
Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία με τον ασθενή σε πρηνή θέση. Διενεργείται μια τομή 1,5 εκ. στην οπίσθια επιφάνεια του αυχένα. Τοποθετείται ένας διαστολέας και στη συνέχεια διανοίγεται το μεσοσπονδυλικό τρήμα και αφαιρείται το μικρό κομμάτι του οστού, ή στην περίπτωση δισκοκήλης, το τμήμα του δίσκου το οποίο πιέζει το νεύρο. Ακολούθως, κλείνει το τραύμα.
Η ενδοσκοπική δισκεκτομή διενεργείται με τοπική αναισθησία ή γενική και νευροπαρακολούθηση. Με τον ασθενή σε θέση πρηνή ή πλάγια και υπό την καθοδήγηση ειδικού ακτινοσκοπικού μηχανήματος ο χειρουργός εισάγει μέσα από μία τομή δέρματος μισού εκατοστού έναν ειδικό σωλήνα εργασίας 7 χιλιοστών μέχρι το σημείο όπου βρίσκεται η κήλη. Μέσω μίας μικροκάμερας υψηλής ευκρίνειας και ειδικών μικροεργαλείων που περνούν μέσα στο σωλήνα εργασίας, γίνεται η αφαίρεση του προβαλλόμενου τμήματος του δίσκου, η αποκάλυψη του πάσχοντος νεύρου και ελέγχεται η πλήρης αποσυμπίεσή του. Ακολούθως, αφαιρείται ο σωλήνας εργασίας και τοποθετείται ένα ράμμα στην τομή. Η επέμβαση είναι αναίμακτη και ατραυματική.
"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"
Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός