Τηλέφωνο

210 7472720

Βασ. Σοφίας 110

Αθήνα

Ιατρικό Κέντρο

Μαρούσι

Γλοιοβλάστωμα πολύμορφο

Το γλοιοβλάστωμα ή πολύμορφο γλοιοβλάστωμα (glioblastoma multiforme GBM) είναι ο από τους συχνότερους πρωτοπαθείς όγκους εγκεφάλου και σπανιότερα του νωτιαίου μυελού. Ανήκει στα γλοιώματα.

Δημιουργείται από τα αστροκύτταρα, τα βοηθητικά κύτταρα του νευρικού ιστού. Αναπτύσσεται διηθητικά και επεκτείνεται με τοπική διασπορά μέσα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, χωρίς να δίνει μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος. Η πάθηση παραμένει αγνώστου αιτιολογίας.

Γλοιοβλάστωμα

Το γλοιοβλάστωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:

  • Το Πρωτοπαθές Γλοιοβλάστωμα, το οποίο αφορά περίπου το 60% των περιπτώσεων. Είναι η πιο επιθετική μορφή πολύμορφου γλοιοβλαστώματος κι εμφανίζεται σε ασθενείς ηλικίας 50 ετών κι άνω. Η πρόγνωσή του είναι δυσμενής.
  • Το Δευτεροπαθές Γλοιοβλάστωμα, το οποίο απαρτίζει το 40% των περιπτώσεων. Έχει σχετικά καλύτερη πρόγνωση.

Τα συμπτώματα είναι ανάλογα των πρωτοπαθών όγκων εγκεφάλου, κυρίως αυτών που προκαλούνται από την πίεση του εγκεφαλικού ιστού ή βλάβη λόγω διήθησης. Εξαρτώνται κι από το μέγεθος και τη θέση του όγκου. Ενδεικτικά, παρατίθενται τα κάτωθι:

  • Έντονη κεφαλαλγία
  • Ναυτία ή/και εμετός, ίλιγγος, υπνηλία
  • Νευρολογικά συμπτώματα όπως διαταραχές στην όραση, αδυναμία στα άκρα, αδυναμία συγκέντρωσης και απώλεια μνήμης
  • Αλλαγές στην προσωπικότητα και τη διάθεση
  • Επιληπτικές κρίσεις

Πώς διαγιγνώσκεται το γλοιoβλάστωμα;

Η διερεύνηση των συμπτωμάτων θα οδηγήσει σε απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η αξονική και μαγνητική τομογραφία με σκιαγραφικό, φασματοσκοπία κ.α.. Ωστόσο, για την οριστική διάγνωση απαιτείται λήψη δείγματος του όγκου για ιστολογική εξέταση. Είναι αναγκαίο να προσδιοριστούν με εξειδικευμένες εξετάσεις οι μοριακοί δείκτες του όγκου, οι οποίοι έχουν σημαντική προγνωστική και θεραπευτική αξία.

Θεραπεία του γλοιοβλαστώματος

Η θεραπεία του γλοιοβλαστώματος περνάει μέσα από το ογκολογικό συμβούλιο, όπου σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες αποφασίζεται η βέλτιστη στρατηγική αντιμετώπισης.  Η πρώτη επιλογή είναι η χειρουργική επέμβαση για την πλήρη αφαίρεση ή τουλάχιστον τη μέγιστη μείωση του μεγέθους του όγκου υπό τον όρο της διατήρησης της νευρολογικής ακεραιότητας του ασθενούς. Λόγω του διηθητικού χαρακτήρα του όγκου, η πλήρης εξαίρεση είναι δύσκολη. Ωστόσο, το χειρουργείο πρέπει να διενεργείται με στόχο να αφαιρεθεί ολόκληρος ή τουλάχιστον σχεδόν ολόκληρος ο όγκος, προστατεύοντας παράλληλα περιοχές του υγιούς εγκεφάλου που ελέγχουν κρίσιμες λειτουργίες όπως ο λόγος ή η κίνηση και η μνήμη.

Χειρουργική επέμβαση για το γλοιοβλάστωμα

Η επέμβαση διενεργείται μόνο από έμπειρο στους όγκους εγκεφάλου Νευροχειρουργό. Πολλές φορές διενεργείται μια ειδκή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (functional MRI) ή και τρακτογραφία πριν από το χειρουργείο. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, εφαρμόζονται τεχνικές όπως της  νευροπλοήγησης και νευροπαρακολούθησης. Αναλόγως της θέσης του όγκου, μπορεί η επέμβαση να γίνεται με τον ασθενή σε εγρήγορση, δηλαδή σε κάποιες φάσεις του χειρουργείου ξυπνητό, ώστε να ελέγχονται οι εγκεφαλικές του λειτουργίες. Επιπλέον, η σύγχρονη νευροχειρουργική περιλαμβάνει και την τεχνική 5-ALA, όπου με  μια ειδική φθορίζουσα ουσία γίνεται καλύτερη η αποτύπωση του όγκου με το  χειρουργικό μικροσκόπιο. Ο Δρ. Ν. Καραγεώργος είναι ειδικά πιστοποιημένος στη χρήση αυτής της τεχνικής.

Τη χειρουργική επέμβαση συμπληρώνουν η ακτινο- και χημειοθεραπεία. Για τα κύτταρα εκείνα του όγκου που έχουν διαχυθεί στο φαινομενικά φυσιολογικό παρακείμενο εγκεφαλικό ιστό διενεργείται ακτινοθεραπεία. Αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί με χημειοθεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης να εναποτεθούν πάνω στον εγκέφαλο, τοπικά στην περιοχή της εξαίρεσης του όγκου, ειδικά χημειοθεραπευτικά σκευάσματα (wafers). Τα συγκεκριμένα αποδεσμεύουν αργά φάρμακα εναντίον των κακοηθών κυττάρων.

Τελευταία αναπτύσσονται και άλλεςπολύ ενθαρρυντικές θεραπείες όπως το εμβόλιο κατά του γλοιβλαστώματος (εδώ να γίνει συσχέτιση με τον σύνδεσμο : https://ccr.cancer.gov/neuro-oncology-branch/a-new-vaccine-to-target-treatment-resistant-glioblastoma ) και ήδη εφαρμόζεται σε Νοσοκομεία της Γερμανίας.

Μετά τη θεραπεία, ο ασθενής θα πρέπει να ελέγχεται με μαγνητική τομογραφία κάθε 3 μήνες για να εντοπιστεί έγκαιρα μια ενδεχόμενη υποτροπή, δηλαδή επανεμφάνιση του όγκου.

Πολλές φορές μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων όπως τα αντιεπιληπτικά ή τα κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη), εάν ενδείκνυνται, κατά περίπτωση.

Ο Νευροχειρουργός Δρ. Νικόλαος Καραγεώργος διαθέτει εξειδίκευση στην Ενδοσκοπική Νευροχειρουργική Εγκεφάλου, καθώς και στην Ελάχιστα επεμβατική και Πολύπλοκη Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης και του Νωτιαίου Μυελού. Η πολυετής του εμπειρία στο χώρο της Νευροχειρουργικής τον καθιστά ικανό να αντιμετωπίσει κάθε ανάγκη σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του και να κλείσετε το ραντεβού σας άμεσα.

Δείτε ενδεικτικά περιστατικά του Νευροχειρουργού Δρ. Νικόλαου Καραγεώργου.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα εξαρτώνται από την περιοχή του εγκεφάλου στην οποία βρίσκονται. Τα πιο κοινά συμπτώματά του είναι νευρολογικά συμπτώματα (όπως αδυναμία στα χέρια και τα πόδια) και επιληπτικές κρίσεις.

Η αντιμετώπιση του πολύμορφου γλοιοβλαστώματος είναι πρωτίστως χειρουργική και συνδυαστική με ακτινο-, χημειο- και ανοσοθεραπεία. Σε περίπτωση που ο όγκος βρίσκεται σε σημείο του εγκεφάλου όπου η ολική χειρουργική αφαίρεση δεν είναι δυνατή, ο ιατρός θα αφαιρέσει στο μέγιστο βαθμό με ασφάλεια και θα συνεχίσει με τις υπόλοιπες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Μετά από τη θεραπεία, ο ασθενής θα πρέπει να πραγματοποιεί εξέταση μαγνητικής τομογραφίας κάθε 3 μήνες στο πλαίσιο μιας στενής παρακολούθησης.

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός