Κρανιοτομία/ Κρανιοεκτομή/ Κρανιοπλαστική
Η Χειρουργική του εγκεφάλου περιλαμβάνει τη διάνοιξη του κρανίου. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που εφαρμόζει ο Νευροχειρουργός για αυτό το σκοπό, αναλόγως της φύσης του προβλήματος που καλείται να αντιμετωπίσει, της θέσης του προβλήματος στον εγκέφαλο αλλά και του επείγοντος χαρακτήρα ή όχι, της επέμβασης.
Το σημαντικότερο όμως πλέον, είναι, η γνώση και η εμπειρία του Νευροχειρουργού πάνω στις κλασικές και τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές του εγκεφάλου που τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ο αντίστοιχος υποστηρικτικός εξοπλισμός νέας γενιάς στο χειρουργείο.
Κρανιοτομία
Στην κρανιοτομία αφαιρείται ένα τμήμα του κρανίου το οποίο επανατοποθετείται αμέσως μετά, στο τέλος της επέμβασης. Ο Νευροχειρουργός χρησιμοποιεί την κρανιοτομία για να αφαιρέσει τη βλάβη (πχ. έναν όγκο ή ένα αιμάτωμα) και στη συνέχεια επανατοποθετεί το τμήμα του κρανίου που αφαιρέθηκε.
Καρανιοεκτομή
Στην κρανιεκτομή το οστό του κρανίου που αφαιρέθηκε δεν τοποθετείται πίσω στο κρανίο. Η κρανιεκτομή χρησιμοποιείται συνήθως σε επείγοντα περιστατικά κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, σε περιπτώσεις κακοήθους εγκεφαλικού οιδήματος μετά από κάκωση ή μετά από εκτεταμένο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, που παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένη ενδοκράνια πίεση και που μπορεί να προκληθεί σοβαρή βλάβη στον υγιή εγκεφαλικό ιστό.
Κρανιοπλαστική
Αυτή είναι η επέμβαση αποκατάστασης του οστικού ελλείμματος του κρανίου. Για την αποκατάσταση του ελλείμματος χρησιμοποιείται είτε το ίδιο το τμήμα του κρανίου που αφαιρέθηκε, ή κατασκευάζεται με τρισδιάστατη ανασύνθεση από τη χρήση δεδομένων αξονικής τομογραφίας λεπτών τομών, ακριβώς στις διαστάσεις του συγκεκριμένου οστικού ελλείμματος, συνθετικό εμφύτευμα (PEEK), ώστε να εξασφαλίζεται η τέλεια εφαρμογή του και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Για μικρότερα ελλείμματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ειδικό ακρυλικό υλικό (οστικό τσιμέντο-PMMA) που έχει επίσης πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.
Η κρανιοπλαστική, πρέπει να διενεργείται το ταχύτερο δυνατό μετά την κρανιεκτομή, για να προστατευθεί ο εγκέφαλος από τυχαίες κακώσεις. Επίσης, βοηθά στην επαναφορά της ισορροπίας της ενδοκράνιας πίεσης και αποκαθιστά το λεγόμενο „σύνδρομο του βυθισμένου εγκέφαλου“ με αποτέλεσμα τη βελτίωση της νευρολογικής κατάστασης του ασθενούς. Εάν ο ασθενής έχει εμφανίσει μετεγχειρητική λοίμωξη, η επέμβαση αποκατάστασης του οστικού ελλείμματος αναβάλλεται μέχρι να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη.
Άλλες προηγμένες τεχνικές που χρησιμοποιεί ο Δρ. Ν. Καραγεώργος, είναι:
Επιπλέον της λήψης πλήρους ιστορικού και της κλινικής εξέτασης (έλεγχος επιπέδου συνείδησης, όραση, ακοή, δύναμη, αντανακλαστικά, συνέργεια των μυών), αναλόγως των συμπτωμάτων, διενεργούνται:
- Η ενδοσκοπική διασφηνοειδική προσπέλαση στη χειρουργική βάσης κρανίου
- Η «χειρουργική της κλειδαρότρυπας» (Keyhole Approaches) για όγκους εγκεφάλου και βάσης κρανίου
- Στερεοτακτική Νευροχειρουργική
- Η νευροπλοήγηση (neuronavigation)
- Η διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση (neuromonitoring)
- Η χειρουργική επέμβαση με τον ασθενή σε εγρήγορση (awake craniotomy)
- Η χειρουργική αφαίρεση του όγκου με τη χρήση ανοσοφθορισμού 5-ALA, τεχνική που διπλασιάζει τις πιθανότητες για ολική αφαίρεση του όγκου. Ο Νευροχειρουργός Δρ. Ν. Καραγεώργος, με εκπαίδευση και εμπειρία σε μεγάλα Νευροογκολογικά Κέντρα της Γερμανίας (Πανεπιστήμιο Νυρενβέργης-Έρλαγκεν), διαθέτει εξειδίκευση και εμπειρία στη χρήση όλων των παραπάνω τεχνικών καθώς και την απαραίτητη πιστοποίηση στη χειρουργική γλοιωμάτων με τη χρήση φθορισμού 5-ΑLA.
"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"
Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός