Επιληψία είναι η πάθηση που προκαλείται από διαταραχές στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι διαταραχές αυτές προκαλούν ανωμαλίες της εγκεφαλικής δραστηριότητας και εκδηλώνεται με επιληπτικές κρίσεις.
Οι επιληπτικές κρίσεις είναι ή εστιακές ή γενικευμένες.
- Οι απλές εστιακές επιληπτικές κρίσεις δεν προκαλούν απώλεια συνείδησης και εκδηλώνονται με μεταβολή των αισθήσεων, ζάλη, «μυρμήγκιασμα» και συστροφή των άκρων
- Οι σύνθετες εστιακές κρίσεις είναι εντονότερες και χαρακτηρίζονται από απώλεια συνείδησης.
- Οι γενικευμένες επιληπτικές κρίσεις αφορούν σε ανωμαλία που επηρεάζει και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου.
Μια επιληπτική κρίση μπορεί να κρύβει σοβαρή πάθηση του εγκεφάλου, αλλά και άλλου μέρους του σώματος (πρόβλημα στο ήπαρ ή στους νεφρούς) και γι΄ αυτό πρέπει πάντα να ελέγχεται.
Η κλινική εξέταση συνοδεύεται από εξετάσεις όπως ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (για την καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου και την αξιολόγηση των αλλαγών στα εγκεφαλικά ηλεκτρικά κύματα), Αξονική και Μαγνητική τομογραφία, τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων και εκπομπής φωτονίων.
Κροταφική Επιληψία
Οι επιληψίες του κροταφικού λοβού είναι η πιο συχνή (60%) μορφή εστιακής επιληψίας και αφορά τον ένα ή και τους δύο κροταφικούς λοβούς του εγκεφάλου.
Ο κροταφικός λοβός είναι το τμήμα του εγκεφάλου που εκτείνεται από τον κρόταφο μέχρι ακριβώς πίσω από το αυτί. Οι επιληπτικοί σπασμοί είναι μια διαταραχή που μπορεί να προκληθεί από ινώδη ιστό ή ο όγκο στον κροταφικό λοβό αλλά και από άγνωστη αιτία.
Υπάρχουν δύο τύποι κροταφικής επιληψίας:
- Αυτή που αφορά στις μέσες ή έσω δομές του κροταφικού λοβού (MTLE), στην οποία οι επιληπτικές κρίσεις ξεκινούν από μια δομή που λέγεται ιππόκαμπος ή από την γύρω περιοχή και είναι το 80% των περιπτώσεων.
- Αυτή που αφορά στον έξω ή πλάγιο κροταφικό λοβό (νεοφλοιό)
Συνήθως ξεκινά στην ηλικία των 10-20 ετών, αλλά και σε κάθε ηλικία. Συνήθως τα άτομα έχουν στο ιστορικό τους μια επιληπτική κρίση με πυρετό ή τραύμα στα πρώτα παιδικά τους χρόνια.
Οι κρίσεις ονομάζονται εστιακής έναρξης και μπορεί να μην εμφανίζεται απώλεια εγρήγορσης ή συνείδησης, με αύρα (αίσθηση déjà-vu, στομαχικά ενοχλήματα, αίσθημα πανικού, ναυτία, οσφρητικές παραισθήσεις, ή πολλές φορές μια εμπειρία συμπτωμάτων που ο ασθενής αδυνατεί να περιγράψει). Οι κρίσεις που ξεκινούν από το νεοφλοιό έχουν συχνά ακουστικές παραισθήσεις (αύρα).
Άλλες φορές οι κρίσεις είναι επιπλεγμένες με καθήλωση του βλέμματος, απώλεια συνείδησης, σύγχυση, αυτοματισμούς με τα δάκτυλα, ή τα χείλια, περίεργη στάση των άνω άκρων, ακατανόητες λέξεις, ή αδυναμία ομιλίας. Αυτές οι κρίσεις πολύ συχνά καταλήγουν να γίνουν γενικευμένες τονικοκλονικές επιληπτικές κρίσεις.
Οι σπασμοί δεν είναι απειλητικοί για τη ζωή, εκτός από τους τραυματισμούς που μπορεί να προκαλέσει πτώση ή η πρόσκρουση σε περίπτωση που ο πάσχων οδηγεί ή κάνει επικίνδυνη εργασία. Με μικρούς περιορισμούς στις σωματικές δραστηριότητες είναι εφικτή για αρκετούς πάσχοντες μία σχετικά δραστήρια ζωή.
Η διάγνωση γίνεται από νευρολόγο και περιλαμβάνει επιπλέον εξετάσεις όπως ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ειδικές αιματολογικές, αξονική και μαγνητική τομογραφία για τον έλεγχο δομικών ανωμαλιών του εγκεφάλου, που μπορεί να προκαλούν τους σπασμούς.
Θεραπεία της κροταφικής επιληψίας
Η αρχική θεραπεία είναι φαρμακευτική και ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών αντιμετωπίζεται με επιτυχία κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Η χειρουργική επέμβαση επιφυλάσσεται σε εκείνες τις περιπτώσεις φαρμακοανθεκτικής επιληψίας που μετά από λεπτομερή επιληπτολογικό έλεγχο επιλέγονται για χειρουργείο. Η χειρουργική θεραπεία σε χέρια εξειδικευμένου Νευροχειρουργού εγκεφάλου, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα ως προς την διακοπή των επιληπτικών κρίσεων στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών.
Άλλες θεραπείες που διενεργούνται παρεμβατικά από τον Νευροχειρουργό, είναι η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου και η εν τω βάθει εγκεφαλική νευροδιέγερση.
"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"
Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός