Τηλέφωνο

210 7472720

Βασ. Σοφίας 110

Αθήνα

Ιατρικό Κέντρο

Μαρούσι

Μεταστάσεις όγκων στη Σ. Σ. & Ν.Μ

Οι μεταστάσεις στη σπονδυλική στήλη από πρωτογενή όγκο από άλλο μέρος του σώματος (πνεύμονας, μαστός, στόμαχος, έντερο, προστάτης, μελάνωμα, νεφρός, κ.α.) είναι συχνές (10%) και αποτελούν την τρίτη συχνότερη εντόπιση μεταστάσεων μετά τον πνεύμονα και το ήπαρ. Είναι οι πιο συχνοί όγκοι της σπονδυλικής στήλης.

Τα συμπτώματα είναι πόνος, ο οποίος δεν υποχωρεί κατά την κατάκλιση, και άλλα όπως αδυναμία, δυσχέρεια βάδισης, έως και παράλυση που εξαρτώνται από τη θέση και το βαθμό προσβολής των γύρω ανατομικών δομών.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις περιλαμβάνουν αξονική και μαγνητική τομογραφία και άλλες όπως PET-scan.

Χειρουργική αντιμετώπιση μεταστάσεων στη Σπονδυλική στήλη

Οι μονήρεις μεταστάσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με ριζική εκτομή του όγκου και ενδεχομένως σπονδυλοδεσία, ή και σωματεκτομή (αφαίρεση του σώματος του σπονδύλου) και αντικατάσταση με ειδικό μόσχευμα. Χρήσιμη σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η τοποθέτηση υλικών σπονδυλοδεσίας από ανθρακονήματα για την καλύτερη ακτινολογική μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Η χειρουργική τοπική αφαίρεση του όγκου είναι η μόνη λύση για την αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων. Αν δεν συνυπάρχει αστάθεια της σπονδυλικής στήλης και εφόσον οι βλάβες είναι πολλαπλές και δεν είναι δυνατή η χειρουργική αφαίρεση, διενεργείται απλή βιοψία με βελόνα υπό ακτινολογική καθοδήγηση και στη συνέχεια ακτινοθεραπεία.

Η σπονδυλοπλαστική ή κυφοπλαστική, έχουν σε κάποιες περιπτώσεις θέση για την ανακούφιση από τον πόνο και την πρόληψη ενός πιθανού ή την αντιμετώπιση ενός ήδη υπάρχοντος συμπιεστικού σπονδυλικού κατάγματος. Η σπονδυλοπλαστική γίνεται με διαδερμική έγχυση ακρυλικού τσιμέντου για τη σταθεροποίηση του κατάγματος ενώ στην κυφοπλαστική το τσιμέντο εγχύεται αφού πρώτα δημιουργηθεί με ένα ειδικό μπαλόνι μια κοιλότητα στον προσβεβλημένο σπόνδυλο.  

Το χειρουργείο δεν έχει θέσει στη βελτίωση της νευρολογική εικόνας του ασθενούς εφόσον υπάρχει πλήρης παράλυση για >8 ώρες, αδυναμία αυτόνομης βάδισης για >24 ώρες. Επίσης δε συνιστάται όταν η γενική κατάσταση του ασθενούς είναι πολύ κακή και όταν το αναμενόμενο προσδόκιμο επιβίωσης είναι πολύ περιορισμένο (< 3 μήνες).

Το χειρουργείο ενδείκνυται σε περιπτώσεις με :

  • άγνωστο πρωτοπαθή όγκο όταν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα διάγνωσης
  • σε αστάθεια της σπονδυλικής στήλης
  • σε νευρολογικό έλλειμμα λόγω παραμόρφωσης ή παθολογικού κατάγματος
  • σε ακτινοάντοχους όγκους ή σε πρόοδο της νόσου παρά τη χορήγηση ακτινοθεραπείας ή σε εξάντληση των ακτινοθεραπευτικών περιθωρίων
  • σε ταχεία νευρολογική επιδείνωση (από τις ανωτέρω προϋποθέσεις).

Όλες οι επεμβάσεις που διενεργεί ο Δρ. Ν. Καραγεώργος ειδικά στους μεταστατικούς όγκους, γίνονται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές Σπονδυλικής Στήλης, ώστε το χειρουργικό τραύμα να είναι το μικρότερο δυνατό, και ο ασθενής να μην καταπονηθεί για να μπορεί να συνεχίσει το συντομότερο την ογκολογική θεραπεία του για τον πρωτογενή όγκο.

Εάν ο όγκος έχει προκαλέσει εκτεταμένη βλάβη στους σπονδύλους και αστάθεια της σπονδυλικής στήλης, τότε ο ιατρός αποφασίζει για την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση που λαμβάνει υπόψη όλα τα ογκολογικά δεδομένα και προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα τον ασθενή.  

Η ακτινοθεραπεία μετεγχειρητικά και τα χημειοθεραπευτικά σχήματα για τον πρωτοπαθή όγκο είναι απαραίτητα θεραπευτικά μέσα για την αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων.

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός