Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Σηπτική δισκίτιδα ονομάζεται η προσβολή του μεσοσπονδυλίου δίσκου της σπονδυλικής στήλης από λοιμώδη αίτια. Σπονδυλοδισκίτιδα, είναι η κατάσταση όπου η λοίμωξη έχει επεκταθεί και προκαλεί διαβρώσεις στις πλάκες των σπονδύλων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λοίμωξη αυτή μπορεί να επεκταθεί και στον επισκληρίδιο χώρο δημιουργώντας επισκληρίδιο εμπύημα το οποίο πιέζει τον σάκκο του νωτιαίου μυελού και τις νευρικές ρίζες.
Η σπονδυλοδισκίτιδα προσβάλει συχνότερα (50%) τους σπονδύλους της οσφυϊκής μοίρας, και λιγότερο (35%) της θωρακικής και (15-20%) της αυχενικής μοίρας.
Παράγοντες κινδύνου είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρήση ενδοφλεβίων ουσιών, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού, του δέρματος και των μαλακών μορίων, η ηλικία, η νεφρική ανεπάρκεια, τα ρευματολογικά νοσήματα, η ανοσοκαταστολή, τραυματισμός ή χειρουργείο στην περιοχή. Η σπονδυλοδισκίτιδα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αποτελεί δευτεροπαθή εντόπιση άλλης λοίμωξης π.χ. ενδοκαρδίτιδας, μικροβιαιμίας κεντρικού καθετήρα, ενδοκοιλιακής λοίμωξης.
Συμπτώματα σπονδυλοδισκίτιδας
Το κυριότερο σύμπτωμα της σπονδυλοδισκίτιδας είναι ο έντονος πόνος στη μέση που επιδεινώνεται με την ορθοστασία και τις κινήσεις και που δεν υποχωρεί με κοινά παυσίπονα. Ανάλογα με την έκταση της λοίμωξης, μπορεί να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα (πόνος στο πόδι, μούδιασμα, διαταραχές ούρησης κ.ά). Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν έντονη τοπική ευαισθησία με περιορισμό του εύρους κίνησης και παρασπονδυλικό μυικό σπασμό.
Το 1/3 των ασθενών με σπονδυλοδισκίτιδα έχει νευρολογικές διαταραχές, όπως αδυναμία του σκέλους, παράλυση, αισθητικές διαταραχές, ή και απώλεια των σφιγκτήρων. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιθανότερο να συνυπάρχει επισκληρίδιο εμπύημα.
Ο τρόπος θεραπείας της σπονδυλοδισκίτιδας εξαρτάται από την έκταση της λοίμωξης και την ύπαρξη ή μη, επισκληρίδιου εμπυήματος. Της θεραπείας προηγείται λήψη υλικού και αιμοκαλλιεργειών για μικροβιολογική ανάλυση ώστε να διαπιστωθεί το συγκεκριμένο μικρόβιο που προκαλεί τη λοίμωξη.
Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση ενδοφλέβιων αντιβιοτικών για εβδομάδες και σε πολλές περιπτώσεις χειρουργική επέμβαση ιδιαίτερα αν υπάρχει επισκληρίδιο εμπύημα για την παροχέτευσή του και σε κάποιες περιπτώσεις για σπονδυλοδεσία.
Χειρουργική αντιμετώπιση σπονδυλοδισκίτιδας
Η επέμβαση για τον ριζικό χειρουργικό καθαρισμό, πλεονεκτεί έναντι της συντηρητικής φαρμακοθεραπείας και ενδείκνυται ειδικά σε περιπτώσεις συμπίεσης των νευρικών στοιχείων, αστάθειας της σπονδυλικής στήλης, εκτεταμένης οστικής καταστροφής, έντονου πόνου και επισκληρίδιου εμπυήματος.
Με την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης, η επέμβαση γίνεται διαδερμικά υπό διεγχειρητική ακτινοσκόπηση αλλά και με τη χρήση ρομποτικού συστήματος σπονδυλοδεσίας.
Με μικρές τομές, με άριστη όραση του χειρουργικού πεδίου χάρη στη μεγέθυνση που δίνει η χρήση μικροσκοπίου, ο χειρουργός καθαρίζει και αποκαθιστά τη βλάβη. Έτσι ελαχιστοποιείται η αιμορραγία, η καταστροφή των γύρω ιστών, η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι ταχύτερη και ο πόνος μετά την επέμβαση πολύ καλύτερα ανεκτός.
"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"
Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός