Συριγγομυελία ονομάζεται η κυστική κοιλότητα (σύριγγα) γεμάτη με εγκεφαλονωτιαίο υγρό μέσα στον νωτιαίο μυελό. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για τον τρόπο που δημιουργείται η σύριγγα εντός του νωτιαίου μυελού. Πρέπει να διαχωρίζεται από τον παραμένοντα κεντρικό μυελικό σωλήνα ο οποίος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 4 χιλ σε διάμετρο και έχει απόλυτα κυλινδρικό σχήμα, αλλά και από κύστες που παρατηρούνται σε ενδομυελικούς όγκους και οι οποίοι μπορεί να προκαλούν και συριγγομυελία.
Η συριγγομυελία είναι:
- Πρωτοπαθής όταν δεν υπάρχει κάποια αιτιολογία.
- Δευτεροπαθής, όταν υπάρχει:
- φλεγμονώδης αιτιολογία, όπως μετά από μηνιγγίτιδα (μικροβιακή ή μυκητιασική) ή ύστερα από υπαραχνοειδή αιμορραγία.
- μετατραυματική, όπου ο μυελός τραυματίζεται και δημιουργούνται ουλές στην αραχνοειδή μήνιγγα, δισκοκήλη που πιέζει τον μυελό
- μετεγχειρητική
- σχετιζόμενη με όγκο του νωτιαίου μυελού
- περιορισμός της κυκλοφορίας του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στο ύψος του ινιακού τρήματος, όπως σε εγκολεασμό του οδόντα (basilar invagination)
- σύνδρομο Dandy-Walker
Συμπτώματα
Η συριγγομυελία δεν δίνει πάντα συμπτώματα. Όταν δίνει, αυτά είναι πόνος συνήθως στον αυχένα, η μυϊκή αδυναμία και η μυϊκή ατροφία στην πλάτη, τους ώμους, τα άνω και κάτω άκρα, απώλεια αισθητικότητας με ολοένα ανερχόμενο επίπεδο αισθητικότητας, υπεριδρωσία (ιδίως σε περιπτώσεις κατερχόμενης συριγγομυελίας σε ασθενείς με πλήρη μυελική βλάβη) και απώλεια τενόντιων αντανακλαστικών.
Η διάγνωση γίνεται με μαγνητική τομογραφία σπονδυλικής στήλης.
Μια σύριγγα που δεν δίνει συμπτώματα, παρακολουθείται απεικονιστικά, σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Όταν δίνει συμπτώματα, ιδιαίτερα εάν είναι έντονα και αιφνίδια, η θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση, διότι μόνο έτσι θα ανακοπεί η επιδείνωση των συμπτωμάτων. Σκοπός του χειρουργείου είναι η μείωση της πίεσης που ασκεί η σύριγγα στο νωτιαίο μυελό που θα οδηγήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων.
Το είδος του χειρουργείου εξαρτάται από το αίτιο που προκάλεσε τη συριγγομυελία. Προτεραιότητα είναι πάντοτε να αντιμετωπιστεί η αιτία της συριγομυελίας.
- Εάν οφείλεται σε δυσπλασία Chiari, έχει ανάλογη χειρουργική αντιμετώπιση με αποσυμπίεση στην περιοχή του ινιακού τρήματος. Μετά την επέμβαση, αποκαθίσταται η ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στο επίπεδο του ινιακού τρήματος και η συριγγομυελία εξαφανίζεται ή μειώνεται σημαντικά και τα συμπτώματα υποχωρούν.
- Εάν οφείλεται σε όγκο, επιλέγεται η αφαίρεση του όγκου.
- Αν προκαλείται από ανατομική πίεση επί του μυελού, γίνεται χειρουργική επέμβαση για αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού.
- Σε περιπτώσεις πρωτοπαθούς συριγγομυελίας (χωρίς εμφανές αίτιο) τοποθετείται ειδικός σωλήνας εντός της σύριγγας για την παροχέτευση του υγρού στον υπαραχνοειδή χώρο γύρω από τον νωτιαίο μυελό, ή σε άλλες σωματικές κοιλότητες (συνήθως στον πλευριτικό χώρο).
Η επέμβαση γίνεται με σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές νευροχειρουργικές τεχνικές, τεχνικές που εφαρμόζει ο Νευροχειρουργός Δρ. Ν. Καραγεώργος.
"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"
Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός