Τηλέφωνο

210 7472720

Βασ. Σοφίας 110

Αθήνα

Ιατρικό Κέντρο

Μαρούσι

Χειρουργική υπόφυσης & βάσης κρανίου

Ο τύπος και η θέση του όγκου, οι ανατομικές δομές που γειτνιάζουν με τον όγκο, αλλά και οι ειδικές τεχνικές που γνωρίζει ο εξειδικευμένος στη βάση κρανίου Νευροχειρουργός, καθορίζουν το είδος της χειρουργικής προσπέλασης με στόχο την ολική ή μέγιστη δυνατή αφαίρεση του όγκου με την ελαχιστοποίηση της βλάβης των υγιών και κρίσιμων δομών, ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές.

  • Οι επεμβάσεις στη βάση κρανίου απαιτούν πολλές φορές πολύπλοκες προσπελάσεις, κάποιες φορές και διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση, για την συνεχή παρακολούθηση της λειτουργικής ακεραιότητας ορισμένων νευρικών δομών και σχεδόν πάντα νευροπλοήγηση, η οποία καθοδηγεί τον Νευροχειρουργό σε συνδυασμό με τη γνώση της ανατομίας σε κάθε βήμα της επέμβασης.
  • Για την προσπέλαση όγκων όπως το ακουστικό νευρίνωμα, το επιδερμοειδές, το αιμαγγειοβλάστωμα, μηνιγγιώματα ή μεταστατικοί όγκοι της παρεγκεφαλίδας, μπορεί να εφαρμοστεί η μίνι οπισθοσιγμοειδική κρανιοτομία, δηλαδή η διάνοιξη του κρανίου να γίνει από μία μικρή οπή 2 εκ. λίγο πιο πίσω από το αυτί με ενδοσκοπική υποβοήθηση.

Ενδοσκοπική χειρουργική βάσης κρανίου

Η ενδοσκοπική χειρουργική βάσης κρανίου είναι μία σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. Ως πύλη εισόδου του ενδοσκοπίου στο κρανίο, χρησιμοποιείται η μύτη.

Το ενδοσκόπιο είναι ένα ειδικό σωληνοειδές όργανο διαμέτρου λίγων χιλιοστών. Διαθέτει μια πηγή ψυχρού φως, μια πολύ μικρή κάμερα που δίνει εικόνα υψηλής ευκρίνειας που προβάλλεται σε μια οθόνη μπροστά στο χειρουργικό τραπέζι και η επέμβαση γίνεται με ειδικά σχεδιασμένα για το σκοπό αυτό χειρουργικά εργαλεία.

Με τον ασθενή υπό γενική αναισθησία στο χειρουργείο, ο Νευροχειρουργός κάνει χρήση της νευροπλοήγησης, ώστε σε συνδυασμό με την ανατομία, να γνωρίζει κάθε στιγμή σε πιο ακριβώς σημείο δουλεύει.

Εισάγει το ενδοσκόπιο στη μύτη και με μια μικρή τομή στο πίσω μέρος της ρινικής κοιλότητας,  ανοίγει το πρόσθιο τοίχωμα του σφηνοειδούς κόλπου και  στη συνέχεια του εφιππίου στη βάση του κρανίου πίσω από το οποίο βρίσκεται η υπόφυση. Αφού αφαιρέσει αυτό το τμήμα του οστού, ανοίγει τη μήνιγγα και φτάνει στον όγκο. Αφαιρεί όλο τον όγκο και προωθεί το ενδοσκόπιο μέσα στο εφίππιο ώστε να ελέγξει την ύπαρξη τυχόν υπολειμμάτων.

Εάν το κρίνει αναγκαίο, λαμβάνει τεμαχίου λίπους από την κοιλιακή χώρα ή τμήμα μυϊκής περιτονίας από το μηρό του ασθενούς και το τοποθετεί στο σημείο που βρισκόταν ο αφαιρεθείς όγκος για να στεγανοποιήσει τη  βάση του κρανίου και να αποφευχθεί η μετεγχειρητική εκροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού από τη μύτη. Αφαιρεί το ενδοσκόπιο και πριν εγκαταλείψει το εφίππιο, αποκαθιστά την οπή διέλευσης που είχε δημιουργήσει, με οστικό μόσχευμα από το ρινικό διάφραγμα και βιολογική κόλλα. Σταδιακά αποχωρεί και αποκαθιστά την ρινική κοιλότητα, ενώ τμήμα του όγκου στέλνεται για βιοψία.

Υπάρχουν και όγκοι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αφαιρεθούν ολικά χωρίς να προκληθεί βλάβη στα νεύρα και τα αγγεία, ιδιαίτερα εάν αυτοί εκτείνονται επί τα έξω του σηραγγώδους κόλπου (μιας σημαντικής δομής πλαγίως της υπόφυσης). Πάντως, με την ενδοσκοπική τεχνική που προσφέρει καλύτερη ορατότητα έναντι της μικροσκοπικής μεθόδου, η αφαίρεση τέτοιων όγκων είναι σε μεγαλύτερο βαθμό επιτυχής. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υπολειπόμενο τμήμα του όγκου, αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με συμπληρωματική επέμβαση ή με κλασματοποιημένη Ακτινοβολία ή Ακτινοχειρουργική.

Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα μετεγχειρητικά και η ανάρρωση είναι ταχεία.

Η επέμβαση γίνεται χωρίς ορατές εξωτερικές τομές. Η αποκατάσταση της βλεννογόνου της ρινικής κοιλότητας χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα μόνο σε εκτεταμένες διαρρινικές επεμβάσεις. Το ποσοστό επιπλοκών είναι πολύ μικρό, όσο μεγαλύτερη είναι η εμπειρία του χειρουργού.

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός