Τηλέφωνο

210 7472720

Βασ. Σοφίας 110

Αθήνα

Ιατρικό Κέντρο

Μαρούσι

Αλγοδυστροφία  sudeck

Αλγοδυστροφία Sudeck (Σύνθετο Σύνδρομο Περιοχικού Πόνου)

Η δυστροφία Sudeck ή Σύνθετο Σύνδρομο Περιοχικού Πόνου ή  Complex Regional Pain Syndrome (CRPS) είναι ένα σπάνιο και περίπλοκο ως προς τα αίτια, μέτριου αλλά και έως πολύ ισχυρού σύνδρομο πόνου ενός μέλους του σώματος.

Το πάσχων άτομο αισθάνεται κάψιμο, έντονη ευαισθησία στην αφή, επιδεινούμενη δυσκαμψία με απώλεια της λειτουργίας του άκρου και αγγειοκινητική αστάθεια, έντονη οστεοπόρωση που διαπιστώνεται μετά από ακτινογραφία, ίσως οίδημα, αλλαγή στο χρώμα του δέρματος, κ.α.

Το σύνδρομο εμφανίζεται συνήθως στα άνω και κάτω άκρα,  μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση που προκάλεσαν αιμάτωμα στην περιοχή ή μετά σφιχτό νάρθηκα ή πιεστική επίδεση του πάσχοντος μέλους.

Υπάρχουν δύο τύποι αλγοδυστροφίας (CRPS):

  • Η αλγοδυστροφία τύπου Ι ή αντανακλαστική συμπαθητική αλγοδυστροφία όπου από τις απεικονιστικές εξετάσεις δεν προκύπτει επιβεβαιωμένη νευρική βλάβη. Εμφανίζεται μετά από τραυματισμό ή ακόμη kαι πολύ απλές επεμβάσεις (κάταγμα δακτύλου, διάνοιξη καρπιαίου σωλήνα) και παραμένει άγνωστη η αιτιολογία που οδηγεί στην ενεργοποίηση του πόνου.
  • Η αλγοδυστροφία τύπου II όπου διαπιστώνεται νευρική βλάβη. Προκαλεί έντονη καυσαλγία, συνήθως 1-1,5 μήνα μετά τον τραυματισμό ή τη χειρουργική επέμβαση

Οι διαγνωστικές εξετάσεις ( ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία) επιβεβαιώνουν τη βλάβη, ενώ το ηλεκρομυογράφημα μπορεί να αναδείξει ένα πιεστικό σύνδρομο περιφερικού νεύρου.

Πριν από τη θεραπεία του σύνθετου συνδρόμου περιοχικού πόνου (ατροφία Suddeck ) συνήθως προηγείται η αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης του ασθενούς προς τον χειρουργό, ενώ τα αίτια του συνδρόμου παραμένουν επιστημονικά, αδιευκρίνιστα.

  • Η θεραπεία του πόνου από τον τύπο I, είναι φαρμακευτική και ενισχύεται απο εξειδικευμένη φυσιοθεραπεία.
  • Η θεραπεία του πόνου από τον τύπο IΙ, περιλαμβάνει την άμεση αποκατάσταση της νευρικής βλάβης, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες ενός μόνιμου εξουθενωτικού πόνου. Εάν η αποκατάσταση της πίεσης του νεύρου παραμεληθεί, στη συνέχεια είναι αδύνατο να θεραπευτεί αποτελεσματικά ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος που προκαλεί το σύνδρομο, ενώ οι επαναλαμβανόμενες χειρουργικές επεμβάσεις επιδεινώνουν το πρόβλημα. Η επιθετική αντιμετώπιση του πόνου περιλαμβάνει και συμπαθητικούς αποκλεισμούς του αστεροειδούς γαγγλίου οι οποίοι εάν δεν αποδώσουν μπορεί να πρέπει να επαναληφθούν με μόνιμο αποκλεισμό, ο οποίος είναι πιθανόν να προκαλέσει και μόνιμης δυσκαμψία του πάσχοντος μέλους.

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός