Τηλέφωνο

210 7472720

Βασ. Σοφίας 110

Αθήνα

Ιατρικό Κέντρο

Μαρούσι

Δισκοκήλη θωρακική

Δισκοκήλη Θωρακική

Η δισκοκήλη ονομάζεται αλλιώς, κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, ή – στην καθομιλουμένη – δισκοπάθεια. Είναι η κατάσταση που προκαλείται όταν το σκληρό περίβλημα του δίσκου υφίσταται ρήξη και ένα μέρος του μαλακού πυρήνα που βρίσκεται στο κέντρο ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου προβάλλει έξω από την ανατομική του θέση και πιέζει τις νευρικές δομές. Το αποτέλεσμα είναι ο ερεθισμός των νεύρων.

Η δισκοκήλη στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι πολύ πιο σπάνια (0,25% των δισκοκηλών).  Συνήθως αφορά την κατώτερη θωρακική  μοίρα και ασθενείς στην 3η-5η δεκαετία της ζωής τους. Εκδηλώνεται με ζωστηροειδή πόνο στην περιοχή του στήθους ή της κοιλιάς και  μούδιασμα, αδυναμία των κάτω άκρων ή ακόμη και διαταραχές της λειτουργίας των σφιγκτήρων της κύστεως και του εντέρου, αλλά επειδή κατά την εξέταση των συμπτωμάτων, δεν αποτελεί την πλέον πιθανή πάθηση, η διάγνωση προκύπτει τελικά μετά από μαγνητική τομογραφία. Αν κρίνεται απαραίτητο διενεργείται και αξονική τομογραφία για να εκτιμηθεί ο βαθμός αποτιτάνωσης (επασβέστωσης).

Η επέμβαση διενεργείται επί συνεχούς έντονου πόνου και όταν προκαλούνται κινητικά ή άλλα προβλήματα λόγω πίεσης του νωτιαίου μυελού (μυελοπάθεια). 

Η χειρουργική τεχνική εξαρτάται από τη θέση της δισκοκήλης, το μέγεθός της, το πόσο έντονες είναι οι επασβεστώσεις και από το επίπεδο του νωτιαίου μυελού που πιέζεται. Διενεργείται είτε  διαθωρακικά ή με πλευρεγκαρσιεκτομή. 

Η διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση είναι πολύ χρήσιμη και εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις.

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός