Τηλέφωνο

210 7472720

Βασ. Σοφίας 110

Αθήνα

Ιατρικό Κέντρο

Μαρούσι

Πεταλεκτομή

H πεταλεκτομή (laminectomy) είναι μία επέμβαση που διενεργείται στην οσφυϊκή ή στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης όταν ένα τμήμα του οστού στο πίσω μέρος του σπονδύλου (πέταλο) πιέζει τον νωτιαίο μυελό ή τα νεύρα στον σπονδυλικό σωλήνα. Η πίεση αυτή μπορεί να προκαλέσει πόνο, αδυναμία, μούδιασμα στα άκρα και όσο επιδεινώνεται, ακόμη και αδυναμία στη βάδιση, απώλεια ελέγχου των ούρων ή των εντερικών κενώσεων.

Όταν η πίεση των νεύρων ή του νωτιαίου μυελού – κυρίως από τα οστεόφυτα που έχουν συσσωρευθεί στο συγκεκριμένο σημείο – δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί με συντηρητικές μεθόδους (φάρμακα, φυσιοθεραπεία), τότε είναι επιβεβλημένη η επέμβαση για να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα και οδηγήσει σε μόνιμη αναπηρία.

Η πεταλεκτομή γίνεται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους με τη χρήση μικροσκοπίου ή ενδοσκοπίου, χωρίς αποκόλληση των παρασπονδυλικών μυών με διαδερμική προσπέλαση και διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση.

Στον ασθενή χορηγείται γενική αναισθησία. Στην πεταλεκτομή, αφαιρείται το πέταλο του σπονδύλου για να διευρυνθεί ο σπονδυλικός σωλήνας. Μπορεί να γίνει μερική αφαίρεση του πετάλου, ή εάν η στένωση περιλαμβάνει και τα πλάγια τρήματα,  να γίνει και τρηματεκτομή. Δεν αποκλείεται και η δισκεκτομή σε περίπτωση κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου που προβάλλει προς το σπονδυλικό κανάλι. Η επέμβαση εγκυμονεί πιθανότητα αστάθειας μετεγχειρητικά.

Εάν υπάρχει ανάγκη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης αυτή γίνεται με ρομποτική σπονδυλοδεσία και διεγχειρητική τρισδιάστατη απεικόνιση, την οποία διενεργεί ο Δρ. Ν. Καραγεώργος.

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός