Τηλέφωνο

210 7472720

Βασ. Σοφίας 110

Αθήνα

Ιατρικό Κέντρο

Μαρούσι

Όγκοι χοριοειδούς πλέγματος

Όγκοι χοριοειδούς πλέγματος εγκεφάλου

Οι όγκοι του χοριοειδούς πλέγματος είναι σπάνιοι όγκοι (0,4- 0,6% των ενδοκράνιων όγκων), οι οποίοι κυρίως εμφανίζεται σε παιδιά κυρίως κάτω των δύο ετών. Στην πλειοψηφία τους καλοήθεις, δηλαδή, θηλώματα. Το καρκίνωμα του χοριοειδούς πλέγματος είναι ακόμη πιο σπάνιο αλλά μπορεί να δώσει μεταστάσεις στο σπονδυλικό σωλήνα. 

Στα παιδιά η πιο συνηθισμένη θέση εντόπισης είναι οι πλάγιες κοιλίες ενώ στους ενήλικες η τέταρτη κοιλία και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να επεκταθεί στην γεφυροπαρεγκεφαλιδική γωνία.

Τα συμπτώματα της πάθησης εκδηλώνονται εξαιτίας της απόφραξη στην κυκλοφορία του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και της αύξησης του μεγέθους του όγκου. Η απόφραξη και η αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης δίνουν συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, κεφαλαλγία. Σε άλλες περιπτώσεις οι όγκοι αυτοί γίνονται αντιληπτοί με επιληπτικές κρίσεις, υπαραχνοειδή και ενδοκοιλιακή αιμορραγία, (μηνιγγισμός), παραλύσεις εγκεφαλικών νεύρων κ.ά.

Η διάγνωση γίνεται με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. 

Η θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική από Νευροχειρουργό απαιτεί υψηλό βαθμό εξειδίκευσης σε όγκους εγκεφάλου και εμπειρία, καθώς έχει βαθμό δυσκολίας, λόγω της ευθρυπτότητας και της αιμορραγικής διάθεσης του όγκου. Περιλαμβάνει την ολική αφαίρεση του όγκου με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές

Σε περίπτωση ύπαρξης υπολείμματος, υποτροπών ή για λόγους που κάποιοι όγκοι κρίνονται ανεγχείρητοι, εφαρμόζεται συμπληρωματική χημειοθεραπεία ή και η Ακτινοχειρουργική.

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός