Τηλέφωνο

210 7472720

Βασ. Σοφίας 110

Αθήνα

Ιατρικό Κέντρο

Μαρούσι

Στερεοτακτική νευροχειρουργική

H Στερεοτακτική Νευροχειρουργική αποτελεί ένα σύγχρονο κλάδο της Νευροχειρουργικής, για τον εντοπισμό και τη θεραπεία παθήσεων του εγκεφάλου με εξαιρετική ακρίβεια ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι βλάβες στους ευαίσθητους εγκεφαλικούς ιστούς και να εξασφαλισθεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Η στερεοταξία στηρίζεται στον συνδυασμό της αξονικής και της μαγνητικής τομογραφίας. Η στόχευση συνοδεύεται από υπολογιστικές μονάδες σχεδιασμού οι οποίες τοποθετούν πάνω στον άτλαντα του εγκεφάλου τα ξεχωριστά δεδομένα της αξονικής και της μαγνητικής τομογραφίας και όλες αυτές οι παράμετροι μαζί, δίνουν ακρίβεια μικρότερη του χιλιοστού. Ο υπολογισμός γίνεται μέσω προγράμματος επεξεργασίας των εικόνων της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας του ασθενούς επί της χειρουργικής κλίνης, με χρήση πλοηγού. Καθιστούν δυνατή όχι μόνο τη στόχευση του στόχου, αλλά και την χάραξη μιας ασφαλούς πορείας διέλευσης εκ μέρους του Νευροχειρουργού.

Η Στερεοτακτική Νευροχειρουργική χρησιμοποιείται και για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Διενεργείται με τον ασθενή υπό τοπική ή υπό γενική αναισθησία.

Οι εφαρμογές της στερεοταξίας χρησιμοποιούνται για την εν τω βάθει νευροδιέγερση του εγκεφάλου (DBS)  που αποτελεί τη σύγχρονη θεραπεία του χρόνιου ισχυρού πόνου, κινητικών διαταραχών από Πάρκινσον, δυστονία, τρόμο, αλλά και ψυχιατρικά προβλήματα. Ο εξειδικευμένος Νευροχειρουργός τοποθετεί τον νευροδιεγέρτη στον εγκέφαλο με ακρίβεια στόχευσης, χωρίς να πληγούν  ευαίσθητες όμορες περιοχές και με πολύ μεγάλη ασφάλεια για τον ασθενή.

Η στερεοταξία περιλαμβάνει πρωτίστως τη διενέργεια  στερεοταξικών βιοψιών όγκων εγκεφάλου. Επίσης για την εμφύτεση καθετήρων (σωληνάκια) που καταλήγουν σε υποδόρια ρεζερβουάρ, μέσω των οποίων γίνεται έλεγχος αλλά και αποστράγγιση κυστικών όγκων ή και έγχυση σκευασμάτων μέσα στους όγκους αυτούς. Επιπλέον, με ακρίβεια χιλιοστού με την αντίστοιχη διαδικασία παροχετεύονται ενδοεγκεφαλικά αιματώματα.

Ανάλογες τεχνικές χρησιμοποιούνται για την διενέργεια ασφαλούς ενδοσκοπικής επέμβασης στον εγκέφαλο, ή οργανώνεται το πλάνο ακριβείας για μια στερεοτακτικά κατευθυνόμενη κρανιοτομία που αφορά στην αφαίρεση δύσκολα εντοπιζομένων και μικρών όγκων.

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός