Τηλέφωνο

210 7472720

Βασ. Σοφίας 110

Αθήνα

Ιατρικό Κέντρο

Μαρούσι

Οστέωμα

Οστέωμα εγκεφάλου

Οστέωμα είναι μια καλοήθης αύξηση του οστού του κρανίου που δημιουργεί ένα ή περισσότερα εξογκώματα (μονήρη ή πολυεστιακά). Πρόκειται για ένα σχετικά συχνό καλοήθη οστεοπαραγωγό όγκο που προκαλεί πόνο καθώς μεγαλώνει αργά. Το μέγεθός του ποικίλει.  

Ο όγκος – πυρήνας είναι συνήθως λιγότερο από 2 εκατοστά σε διάμετρο με ωοειδές σχήμα. Αποτελεί μικρή κεντρική, ωοειδή, εντοπισμένη ακτινοδιαυγαστική εστία διαμέτρου μερικών χιλιοστών, με ασβεστοποιημένη κεντρική πυκνωτική περιοχή περιβαλλόμενη από στεφάνη από πυκνό αντιδραστικό οστούν, επεκτεινόμενη προς όλες τις κατευθύνσεις.  

Συμπτώματα οστεώδους οστεώματος

Το οστεοειδές οστέωμα εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 10-30 ετών και >90% των ασθενών, ηλικίας 5-25 ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει κληρονομική προδιάθεση. 

Εκδηλώνεται με επίμονο, βαθύ και ποικίλης έντασης πόνο στο κρανίο, πριν αρχίσει να μεγαλώνει εξωτερικά συνήθως 6-12 μήνες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Αναπτύσσεται πολύ αργά ή και καθόλου, αλλά όχι πάντα.

Η επιβεβαίωση ότι πρόκειται για οστεώδες οστέωμα, γίνεται με αξονική τομογραφία και επιβεβαιώνεται με μαγνητική τομογραφία. Ο πόνος αντιμετωπίζεται με αναλγητικά.

Θεραπεία του οστεώδους οστεώματος

Η  θεραπεία  του  οστεοειδούς  οστεώματος ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ανάπτυξή του είναι  η  πλήρης χειρουργική αφαίρεση από νευροχειρουργό εξειδικευμένο στη χειρουργική βάσης κρανίου, διότι υπάρχει υψηλή πιθανότητα υποτροπής.  

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία. Το οστέωμα απομακρύνεται με τη χρήση εργαλείου κοπής που χρησιμοποιείται στην κρανιοτομία. Η ουλή δεν είναι εμφανής μέσα στα μαλλιά. Σπάνια, σε μεγάλα οστεώματα, μπορεί να υπάρξει μικρός κίνδυνος αιμορραγίας, στον χώρο κάτω από το κρανίο.

Ο ασθενής κινητοποιείται αυθημερόν και αναχωρεί την επομένη για το σπίτι του, χωρίς κίνδυνο επιπλοκών. 

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός