Τηλέφωνο

210 7472720

Βασ. Σοφίας 110

Αθήνα

Ιατρικό Κέντρο

Μαρούσι

Επενδύμωμα

Επενδύμωμα εγκεφάλου

Το επενδύμωμα είναι σπάνιος τύπος γλοιώματος, που προέρχεται από τα κύτταρα του επενδύματος και αναπτύσσεται στο τοίχωμα των κοιλιών του εγκεφάλου ή στο νωτιαίο μυελό. Στον εγκέφαλο είναι συχνότερο στα παιδιά (παιδιά 69%, ενήλικες 31%) και  αποτελεί 5-6% των ενδοκρανιακών γλοιωμάτων, 9% όλων των παιδιατρικών όγκων εγκεφάλου. Στο νωτιαίο μυελό είναι το πιο συχνό γλοίωμα (60%) και αφορά κυρίως (96%) ενήλικες.

Επενδύμωμα – Ταξινόμηση

Η ταξινόμηση των Επενδυμωμάτων από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναγνωρίζει τέσσερις κύριους υποτύπους:

  • Υπερσκηνιδιακό επενδύμωμα: ZFTA fusion-positive ή YAP1 fusion-positive
  • Επενδύμωμα του οπισθίου βόθρου: ομάδα PFA ή PFB
  • Επενδύμωμα του μυελού
  • Μυξοθηλώδες επενδύμωμα
  • Υποεπενδύμωμα

Επενδύμωμα – Συμπτώματα & διάγνωση

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι κεφαλαλγία, ναυτία, έμετος, ίλιγγος, οίδημα οπτικής θηλής λόγω αποφρακτικού υδροκεφάλου και πίεσης στην παρεγκεφαλίδα. Στα επενδυμώματα του νωτιαίου μυελού έχουμε διαταραχές αισθητικότητας συντονισμού κινήσεων και αδυναμία των άκρων, σπάνια πόνους ή διαταραχές στη λειτουργία της ουροδόχου κύστεως και του εντέρου.

Ο Νευρολόγος συστήνει απεικονιστικές εξετάσεις από τις οποίες εάν προκύψει εικόνα επενδύμώματος, ο ασθενής απευθύνεται σε Νευροχειρουργό εξειδικευμένο στους όγκους εγκεφάλου ή του μυελού. Στη συνέχεια, απαιτείται λήψη δείγματος για ιστολογική εξέταση, ενώ ο ασθενής υποβάλλεται επιπροσθέτως σε πλήρη εξέταση της Σπονδυλικής Στήλης και του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ), με αξονική και μαγνητική τομογραφία. Ο λόγος είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών, έχει ήδη εντοπισμένη νόσο και σε άλλα σημεία.

Χειρουργική θεραπεία

Η θεραπεία σε ασθενείς με ενδοκρανιακό επενδύμωμα είναι η ολική εκτομή. Απαιτείται μεγάλη εμπειρία στις πλέον σύγχρονες τεχνικές  – τις οποίες εφαρμόζουμε – καθώς η ολική εκτομή δεν είναι πάντοτε εφικτή, λόγω της εμπλοκής του στελέχους ή της εγγύτητας με άλλες κρίσιμες δομές του εγκεφάλου.

Σε περίπτωση υφολικής (μερικής) εξαίρεσης, συνιστάται οπωσδήποτε συμπληρωματική ακτινοβολία, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος υποτροπής.  

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός